De herfst is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om chili te maken. Er gaat niets boven een kom chili - gevuld met vlees of groenten, bonen en verwarmende kruiden. Het is de perfecte maaltijd om de kou te verdrijven! Daarom deel ik graag een nieuw recept met jullie voor Honing Gekruide Chili. Overigens ben ik de laatste tijd de Spaanse keuken aan het verkennen. Wist je dat veel Spaanse gerechten honing gebruiken om de vettige, zure eigenschappen van het eten in balans te brengen? Ik kwam hierachter toen ik Bobby Flay zag tijdens zijn brunch bij Bobbys. Sindsdien heb ik gemerkt dat veel chef-koks met een Spaanse twist honing in hun gerechten verwerken.
Zijn rode paprika's gezond? Absoluut. Ik geef je een nieuwe bron om gezonde voeding te verkennen. "Koken met Qi", geschreven door Qigong Practitioner Jeff Primack. Ik ken Jeff nu al meer dan tien jaar, hij was zelfs mijn QiGong-instructeur. Hij is goed geïnformeerd, heeft sterke connecties in de medische wereld, heeft bewezen resultaten voor zowel zichzelf als zijn cliënten en is toegewijd aan het bevorderen van gezondheid. Jeff is het eens met het idee van "Eet de Regenboog", maar hij heeft ontdekt welke kleur voedingsmiddelen de meeste gezondheidsvoordelen bieden. Na jarenlang onderzoek concludeert Jeff: "Hoe roder het voedsel, hoe meer carotenoïden (die vrije radicalen neutraliseren) het bevat."
Het recept:
Honing Gekruide Chili
Ingrediënten:
- 1/2 kopje wilde bijenhoning
- 2 pond rundergehakt
- 1 kopje ui, fijngehakt
- 1/2 rode paprika, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 blik van 14,5 ounce blokjes gesneden tomaten (Ro-Tel)
- 1/2-1 kleine jalapenopeper, fijngesneden (naar smaak)
- 2 blikjes van 15 ounce chilibonen (uitgelekt en afgespoeld)
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel tijm, fijngehakt
- 1 theelepel komijn
- 1/4 theelepel kaneel
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
1. Bak het rundergehakt in een pan tot het bruin is; voeg ui, rode paprika en knoflook toe.
2. Kook de ingrediënten tot de ui bijna doorzichtig is.
3. Giet het overtollige vet af.
4. Voeg tomaten, jalapenopeper, chilibonen, chilipoeder, tijm, komijn, zout, peper en kaneel toe.
5. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Dek de pan af en laat 30 minuten sudderen.
6. Proef en pas indien nodig de smaak aan.
7. Roer na het sudderen de honing erdoor en serveer.
8. Serveer de chili met een selectie aan toppings: zure room, fijngehakte rauwe ui of lente-ui, geraspte kaas, blokjes avocado, ingelegde jalapenos, partjes limoen en tortillachips.
Opmerkingen:
- Voeg voor extra gezondheid 1 eetlepel Primack Red Pepper Paste toe wanneer je de tomaten toevoegt. Als je niet van pittig houdt, gebruik dan minder jalapeno en verwijder de zaadlijsten, zaadjes en zaadhouders van de paprika voordat je hem snijdt. Als je geen jalapeno hebt, kun je Ro-Tel tomaten gebruiken en cayennepeper naar smaak toevoegen. Als je geen Ro-Tel tomaten hebt, kun je gewone tomatenblokjes gebruiken en meer jalapeno of cayennepeper toevoegen. Je kunt de chili ook maken in een Instant Pot of Slow Cooker. Het is leuk om de pot chili op tafel te zetten met verschillende bijgerechten, zodat iedereen zijn eigen chili kan aanpassen. Tot slot kun je zomerpompoen, winterpompoen en/of groenten toevoegen aan de chili voor extra variatie. Pas in dat geval de hoeveelheid honing naar smaak aan.
Dit recept is flexibel en biedt veel ruimte voor aanpassingen. Ik heb verschillende opmerkingen toegevoegd om je daarop te wijzen. Mijn favoriete groenten om toe te voegen zijn courgette en/of zomerpompoen, samen met wat gehakte boerenkool of snijbiet. Heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten