Als bijen enthousiast krijg ik vaak (tenminste vaker dan je zou denken) de vraag of honing nou gezonder zou zijn dan andere suikers of toegevoegde zoetstoffen.
Het antwoord? Nou in het kort: honing en suiker zijn allebei Koolhydraten, deze koolhydraten bestaan uit twee soorten suiker: Glucose en Fructose. Glucose en fructose worden allebei snel door het lichaam afgebroken en kunnen pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Het eten van teveel toegevoegde suikers, waaronder dus ook honing, kan verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Suikers zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen zoals: obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en cognitieve problemen zoals Dementie en Alzheimer. De USDA en HHS richtlijnen adviseren om minder dan 10% van je dagelijkse calorieën te eten in toegevoegde suikers. Weliswaar komen deze richtlijnen uit Amerika, echter zijn deze ook bruikbaar in ons eigen land.
Maar een voordeel van honing ten opzichte van andere voedstoffen is dat het over bepaalde gezondheidseigenschappen bezit die andere suikers niet hebben.
Voordelen van honing
Honing heeft een lagere GI-waarde dan normale suiker, dit betekent inhoudelijk dat honing je bloedsuikerspiegel minder snel verhoogt. Daarnaast is honing ook nog eens zoeter dan suiker, dus heb je er waarschijnlijk minder van nodig, helaas heeft het wel iets meer calorieën per theelepel. Hou daarom wel goed je portiegrote in de gaten.
Volgens een onderzoek uit 2018 kan honing sporen bevatten van essentiële vitaminen en mineralen, zoals kalium, calcium, zink en vitamine C, B1, B2, B3, B5 en B6.
Onlangs bleek uit een onderzoek uit 2021 dat wanneer honing werd gegeven voor infecties van de bovenste luchtwegen, bepaalde symptomen - waaronder hoestfrequentie en hoesternst - verbeterden in vergelijking met gebruikelijke zorg.
Het gebruik van honing kan ook helpen bij de genezing van wonden, brandwonden en andere lokale aandoeningen, volgens het peer-reviewed boek, "Honey Analysis: New Advances and Challenges."
Welke honing moet je kopen?
Er zijn drie soorten honing die je kan kopen:
1.
Gewone
honing, dit is honing die je in de meeste supermarkten vind. Deze honing is gepasteuriseerd,
waardoor deze lang houdbaar is en minder snel kristalliseert.
2.
Ruwe
honing, ruwe honing is honing dat rechtstreeks uit de bijenkorf komt en niet
gepasteuriseerd is. Omdat deze honing niet gepasteuriseerd is, blijven de heilzame
stoffen in de honing, ideaal dus voor jouw gezondheid! Het is hoogstwaarschijnlijk
dat je rauwe honing niet zomaar in elke supermarkt kan vinden, dus als je
online of op een markt deze soort honing koopt, doe dan eerst goed onderzoek om
er zeker van te zijn dat de honing van de juiste bron komt.
3. Manuka Honing, Manuka honing is honing dat door bijen gemaakt wordt van de bloemen van de Manuka boom. De Manuka boom is een boom die oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland komt. Deze variant van honing is heel nauw vergelijkbaar met rauwe honing, echter wat het uniek maakt zijn de hoge niveaus van antibacteriële eigenschappen die jouw immuunsysteem kunnen verbeteren.
Creative manieren om dagelijks honing te gebruiken
Ongeacht het soort honing dat jij kiest, hier zijn vier perfecte manieren om dagelijks kleine hoeveelheden honing op te nemen in je dagelijkse dieet:
1.
Verruil
suiker met honing. Honing is ongeveer 25% zoeten dan regulier tafelsuiker, wat
dus betekend dat je er minder van kunt gebruiken in recepten. Als je bijvoorbeeld
100 gram suiker nodig hebt voor een recept dat je aan het bereiden bent, kan je
als vuistregel 80 gram honing gebruiken.
2.
Combineer
honing met je favoriete drankjes. Honing is de perfecte partner voor een grote
variatie aan dranken. Een beetje honing in thee, koffie, smoothies en cocktails
is een eenvoudige manier om je drankje een stuk zoeter te maken zonder gebruik
te maken van kristalsuiker.
3. Maak warme honing. Verwarm wat honing op het fornuis voor een paar minuten, indien gewenst kan je er nog een aantal kruiden naar keuze bij voegen, zoals: peper of chilivlokken. Laat de smaken dan ongeveer voor één minuut samenkomen, haal de pan dan van het vuur en roer het mengsel nog een keer goed door. Eenmaal afgekoeld, kan je dit mengsel in een potje doen en gebruiken zoals jij wilt. Ik maak zelf graag pittige honing om over mijn pizza’s heen te sprenkelen voor een sweet en spicy resultaat. Daarnaast is het ook nog eens perfect voor een borrelplankje, als alternatief voor de reguliere mayo en curry.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten