dinsdag 18 januari 2022

Het voeden van bijen met snoep

Kleine snoep koekjes

Ik hou van de vorm en grootte van deze snoep koekjes. Als ik midden in de winter voeding moet toevoegen, kan ik gewoon de deksel van de bijenkast ongeveer een halve centimeter optillen en deze koek in de voeder schuiven. Het duurt ongeveer 10 seconden en kan gedaan worden op een koude of regenachtige dag.



Recept voor: 4-5 korven
bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur, 10 minuten
Dieet: Glutenvrij, Veganistisch
Type maaltijd: Hoofdschotel
Misc: Vooraf te bereiden, Serveren op Bijtemperatuur
Gelegenheid: Winter


Ingrediƫnten


5 kilo kristalsuiker
1 kwart water
1 eetlepel azijn of citroensap


Aanwijzingen

Maak vormpjes van tevoren klaar. Ik gebruik graag papieren bordjes die lichtjes bespoten zijn met canola olie. Leg ze daarna op een vlakke, hittebestendige ondergrond.

Doe het water en de azijn (of citroensap) in een grote pan en breng het langzaam aan de kook.
    

Giet de suiker erbij en roer tot deze volledig is opgelost. Blijf roeren tot u geen "gruis" meer in het water voelt. Als de suiker niet wil oplossen, voeg dan beetje bij beetje meer water toe, tot alle kristallen verdwenen zijn.

Zodra de suiker volledig is opgelost, kun je het vuur voorzichtig op middelhoog zetten en stoppen met roeren. Steek je een thermometer erin. (Omdat de kristallen verdwenen zijn, is er niets dat zich op de bodem kan afzetten en verbranden; de suiker is in oplossing).


Kook het mengsel tot de thermometer 130 graden Celsius aanwijst en haal dan de pan van het vuur. Als u wilt, kunt u het snoep nu testen. Doe een druppel siroop in een glas koel water. Grijp erin en pak de druppel. De druppel snoep moet zijn vorm behouden, maar u kunt hem tussen uw vingers platdrukken.
    

Giet het mengsel voorzichtig in 8 of 10 papieren bordjes.

Laat de cakejes volledig afkoelen, haal ze er dan uit en bewaar ze tussen lagen bakpapier
   

U kunt de suiker koeken voor lange tijd bewaren. Houd ze alleen uit de buurt van insecten, muizen en vocht.


Extra informatie


Als u erg nauwkeurig bent, kunt u de binnenkant van de pan met een nat bakkwastje schoonvegen terwijl het mengsel aan de kook komt. Zo voorkom je dat eventuele verdwaalde suikerkristallen nog meer kristallen vormen als het mengsel afkoelt. Ik doe dit niet omdat de bijen er niets om geven.


Als het koken klaar is en het borrelen is opgehouden kun je een paar druppels etherische olie toevoegen, indien gewenst. Ik voeg graag anijs olie toe omdat de bijen de suiker koekjes sneller lijken te vinden. Als je besluit een etherische olie toe te voegen, kan dit de hete siroop doen spatten, dus wees voorzichtig. Na het toevoegen van de olie roer je nog even door voordat je de siroop in de vormen giet.


Meer en meer imkers zien af van het koken van suiker, vooral nadat het is omgekeerd. Als je de suiker eenmaal hebt omgekeerd door er zuur (citroensap of azijn) aan toe te voegen, is de kans veel groter dat er hydroxymethylfurfural (HMF) ontstaat als de suiker wordt verhit. Maar zelfs zonder het zuur wordt er wat HMF gevormd. Nu geef ik er de voorkeur aan om geen kandijplanken te gebruiken of gewoon een zak suiker van de bovenste plank.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bijen houden 101: Moet je honingbijen houden?

Overweeg je honingbijen te houden in je achtertuin? Naast het produceren van heerlijke lokale honing en was, bestuiven honingbijen tuinbloem...